تایید پروفرما

بررسی پروفرما

پروفرما یا پیش فاکتور (proforma invoice) سندی است که توسط فروشنده صادر می گردد و مندرجات آن شامل نام و نشانی فروشنده و خریدار، نوع، مقدار و تعداد کالا، قیمت واحد کالا و قیمت کل، شرایط پرداخت، زمان تحویل کالا، مدت اعتبار پروفرما و مبدا کالا است. این سند در مراحل مختلف واردات کالا از جمله ثبت سفارش، گشایش اعتبار اسنادی و ترخیص کالا از گمرک بسیار کاربرد دارد. خریدار کالا برای گرفتن ارز دولتی یا دریافت مجوز برای واردات کالا باید پروفرما و یا همان پیش فاکتور را داشته باشد. همچنین تاجران برای بستن قراردادهای صادراتی در مزایدات از آن استفاده می کنند.

موارد استفاده از پروفرما:

  • خریدار کالا برای گرفتن ارز خارجی یا دریافت مجوز برای واردات کالای خود باید پروفرما یا همان پیش فاکتور را به مقامات دولت خود ارائه دهد.
  • از طریق این پیش فاکتور افراد از حدود تقریبی قیمت‌ها آگاه می‌شوند و در صورتی‌که با قیمت مشکل نداشته باشند بین فروشنده و خریدار قرارداد فروش بسته می‌شود.

از پروفرما می توان برای بستن قرار دادهای صادراتی در مزایدات نیز استفاده کرد

بازرسی تایید ارزش پروفرما

همانطور که از نام آن برمی آید، این نوع بازرسی جهت کنترل و ارزیابی قیمت و بررسی واقعی بودن قیمت انجام می شود. طبیعتا بازرگان قیمت کالای مورد نظر و عرف آن را می داند. این نوع بازرسی معمولا به دستور بانک و موسسه تامین کننده مالی و به هزینه خریدار یا وارد کننده انجام می شود. بویژه در مواردی که بانک یا نهادهای دولتی برای یک پروژه تامین مالی نمایند، جهت جلوگیری از سوءاستفاده از ارز ارزان قیمت یا وامهای کم بهره دستور انجام بازرسی قیمت صادر می نمایند. سوءاستفاده ممکن است به طریق بیش اظهاری یا تبانی انجام شود.

تولید و واردات برخی کالاهای خاص نیز، می‌بایست قبل از عملیاتی شدن و اختصاص ارز، از نظر ارزش پروفرما و اصالت فروشنده یا تولید کننده مورد بررسی قرار گیرد. همچنین بر اساس مقررات بانکی، پروفرمای تجهیزات پروژه‌های بزرگ صنعتی و خطوط تولید وارداتی، می‌بایست قبل از عملیاتی شدن و اختصاص ارز، مورد تایید از لحاظ ارزش قرار بگیرند.

برای صدور پیش فاکتور نیازی به دریافت مجوز نیست؛ بلکه تنها لازم است اقدامات اولیه ای که فروشنده در خصوص نحوه پرداخت در نظر گرفته را به خریدار ابلاغ کند و خریدار شرایط مورد نظر خود را در خصوص نحوه انجام معامله و قوانین داخلی کشور خود اعلام نماید تا فروشنده مطابق با قوانین هر دو کشور و شرایط طرفین معامله این سند را تنظیم نموده و به صورت قانونی به ثبت برساند. شرکت های بازرسی جهت اطمینان بخشیدن به خریداران نیز می توانند قبل از عملیاتی شدن قرارداد و اختصاص ارز، بررسی ارزش پروفرما را انجام داده و بعد از تایید، شرکت های خریدار با آسودگی بیشتر اقدام به بستن قرارداد و انجام واردات کنند.

بازرسی تایید اصالت / ماهیت فروشنده

در بررسی اصالت فروشنده، شرکت بازرسی اقدام به تایید هویت و ماهیت فروشنده و بررسی توانایی های او در انجام تعهدات می نماید. انجام بررسی اصالت فروشنده، بررسی ماهیت و توانمندی‌های تولید کنندگان/ فروشندگان از طریق بررسی رزومه، مستندات و سوابق کاری، گواهینامه‌ها، تعداد پرسنل، گردش مالی سالیانه، ظرفیت تولید و… آن‌ها صورت می‌پذیرد.معمولا بازرگانان و تجار به خاطر الزامات قانونی و مشخصا قواعد بانک مرکزی به سمت استفاده از این نوع بازرسی ها سوق داده می شوند.

نکته اینکه بازرسی اصالت فروشنده و بازرسی ارزش پروفرما همزمان با هم توسط شرکت های بازرسی انجام شده و گواهی بازرسی هر دو به صورت همزمان صادر می شود. پس از صدور گواهی بازرسی، خریدار آن را به بانک یا موسسه مالی مورد نظر تحویل می دهد و با اطمینان خاطر می تواند سراغ عقد قرارداد با شرکت های فروشنده برود.